fysioterapi, rygsmerter

Ondt i ryggen?

Rygsmerter kan være utroligt invaliderende og langvarige. De fleste af os oplever at få ondt i lænden. Heldigvis kan man gøre noget ved det. 

Som udgangspunkt er det vigtigt, at du husker: Din ryg er god og stærk. Den har båret dig hele livet og vil bære dig fremover. Lige nu gør den ondt, men det betyder ikke, at din ryg er dårlig. Den har bare en periode med smerter. Dette er ikke unormalt og i ca. 90% af tilfældene vil smerterne være ufarlige. 

Lumbago, Iskias, ondt i lænden, hold i ryggen, hekseskud

“Kært” barn har mange navne, men dybest set betyder det, at man har ondt i lænden og ikke kender årsagen. De fleste gange går det væk af sig selv i løbet af et par dage. Specielt hvis smerterne er kommet på grund af en lille dum bevægelse eller et dumt løft, så vil det hurtigt være overstået. 

Andre gange kan det være mere langvarigt og en del oplever, at smerterne kommer igen og igen. Det skal du ikke leve med! Heldigvis er der mange tiltag der kan afhjælpe dine smerter. Det kan være alt fra at kigge på dine arbejdsstillinger, få trænet korrekt, få behandling eller få bevæget dig noget mere. For husk! Din ryg er god og stærk, men måske har du ikke behandlet den helt godt og fornuftigt.

Er du en af dem der tit oplever smerter i ryggen?

Så anbefaler vi, at du sammen med din fysioterapeut får startet et forløb. Du skal simpelthen ikke finde dig i at have ondt så ofte. Sammen med din fysioterapeut får du lavet en behandlingsplan.  

Hos Brønshøj Fysioterapi arbejder vi med “Det Gode Forløb”:

  • Undersøgelse og gode råd
  • Behandling og øvelser
  • Træning i trygge rammer – f.eks. holdtræning
  • Selvstændig træning – tilbage til hverdagen

Alvorlige problemer med ryggen

Smerterne kan selvfølgeligt godt skyldes mere alvorlige problemer

Hvis smerterne stråler ned i et ben, så er det typisk et tegn på, at der er noget i din lænderyg der trykker på den nerve der går ned i dit ben. Der kan være tale om en hævelse omkring et led, f.eks efter et slag, eller måske en diskusprolaps. I begge tilfælde kan en fysioterapeut hjælpe med at stille en diagnose. Heldigvis er der sjældent brug for hverken scanning eller operation. 

En anden årsag kan være knogleskørhed (osteoporose), hvor en lændehvirvel er faldet sammen eller flækket. Dette gør meget ondt og kræver, at man kommer forbi specialister på området.  

Din fysioterapeut kan heldigvis hjælpe med begge disse problemer. Vi ser rigtigt mange med prolapser og knogleskørhed og har igennem mange år specialiseret os i behandling og træning af disse lidelser. 

Læs mere om ryggen og rygsmerter her.

ønsker du at booke tid?