fysioterapi, slidgigt

Bliv klogere på slidgigt her

Vi får alle sammen slidgigt. De fleste i knæ, ryg og hofter. Heldigvis kan man selv gøre en del ved det. Kost, motion, GLA:D træning. Mulighederne er mange. Bliv klogere på slidgigt her. 

Hvad er slidgigt?

Slidgigt er slitage inde i dine led. For at dine led ikke er “knogle imod knogle”, så er alle dine ledflader dækket af brusk. Fordelen ved disse bruskflader er, at de ikke registrerer smerte. Derfor gør det ikke ondt, når de to ledflader rammer hinanden. Men når man har slidgigt, så er der slidt hul i brusken og pludselig er det selve knoglen der bliver tryk på inde i dine led. Og din knogle kan godt registrere smerte. ØV! 

De typiske steder hvor folk døjer med slidgigts-smerter er i hofte, knæ og ryg. Dette giver selvfølgelig mening, da det er disse led der igennem hele dit liv har båret al din kropsvægt. Andre led, som f.eks. nakke, tommelfinger eller skulder, kan også blive ramt. Det bliver de ofte på grund af belastning under arbejdet. Det kunne f.eks. være en fysioterapeut der fik slidgigt i sin tommelfinger på grund af meget massage-arbejde. 

Hvorfor får man slidgigt?

Alle får slidgigt med tiden. Og når vi passerer 50 år, så har 8 ud af 10 personer slidgigt. Derfor er det en uundgåelig konsekvens ved at vi alle bliver ældre. Men det er dog ikke alle der får smerter på grund af slidgigt. Heldigvis. 

I de fleste tilfælde skyldes slidgigt i knæ og hofter, at personen har belastet disse led igennem et langt liv. Derudover er det ofte forbundet med fejlstilliger i ankelled eller meget stående arbejde. Det samme gør sig gældende ved slidgigt i lænden. 

Men hvorfor er det ikke alle der får smerteplaget slidgigt? Det skyldes, at der er faktorer der forværrer situationen: 

Arvelighed er en væsentlig faktor. En af dine forældre vil oftest også have haft problemer med sine led.  

Overvægt er selvfølgelig med til at forværre situationen, da det medfører mere vægt på dine led. 

Hvis du har haft brud på knogle i hofte, ben eller fod, så vil du også have en større risiko for slidgigt. 

Man stiller diagnosen ved at tage et røntgenbillede. 

Hvad kan man gøre?

Kost er en vigtig faktor. Der findes flere fødevare der kan modvirke den irritation (inflammation) du har i dine led. Det drejer sig om blandt andet hvidløg, chili, gurkemeje og ingefær.

Kost er også vigtig i forbindelse med vægttab, som sammen med motion er de vigtigste redskaber du har, hvis du vil smide nogle kilo. 

Den rette motion er meget vigtig. Et “led” kan godt lide at blive brugt. Det skal bare være på den rigtige måde og det skal helst ikke gøre ondt. Læs om GLA:D-træning her.

Din fysioterapeut kan også se om smerterne skyldes en fejlstilling i dine ankler. Dette kan afhjælpes med specialsåler.

Læs mere om slidgigt hos Gigtforeningen.

Vi vil gerne hjælpe dig

Brønshøj Fysioterapi vil hjælpe dig igennem hele “din rejse” imod et smertefrit liv med slidgigt.

Vi er eksperter i kroppen og træningen. Sammen med dig kan vi planlægge et forløb, som du vil få det maximale ud af. 

  • Undersøgelse og gode råd
  • Behandling og øvelser
  • Træning i trygge rammer – f.eks. holdtræning
  • Selvstændig træning – tilbage til hverdagen

GLAD træning - Hvad er det?

Et træningskoncept målrettet personer med slidgigt i knæ, hofte og ryg. Vi VED, at det virker. Der er simpelthen beviser for det. Træningen foregår på små hold sammen med din fysioterapeut. Læs mere her.